Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

Առողջապահության լրատու 8-9.2012

Սննդային թունավորումներն աղտոտված մթերքի արդյունք են

Սննդային թունավորումներն աղտոտված մթերքի արդյունք են

Սննդային թունավորումներն առաջանում են սննդի հետ աղիների մեջ թունավոր նյութերի կամ մանրէների թափանցմամբ: Հաճախ սննդային թունավորումների հանգեցնում են ստաֆիլակոկն ու աղիքային ցուպիկը:

 

Կերակուրների ոչ ճիշտ մշակման և պատրաստման դեպքում այդ մանրէները չեն ոչնչանում: Պայմանավորված մանրէների քանակությամբ, այսինքն, աղտոտվածության աստիճանով, իրավիճակը կարող է նույնիսկ վատանալ: Հանրաճանաչ մթերքների մեծ մասը ոչ պատշաճ մշակման դեպքում կարող է հրահրել թունավորումներ, թռչնի կամ կենդանիների հում միսը, հում ձուն, թունավոր և անհայտ սնկերը, հում կաթը, մրգերի կամ բանջարեղենի մեջ պարունակվող պեստիցիդները և, նույնիսկ, չեռացրած ջուրը:

 

Հաճախ թունավորման ախտանիշներն այնքան թույլ են, որ մենք ուշադրություն չենք դարձնում դրանց վրա: Ախտանիշները կարող են դրսևորվել ինչպես մեկ ժամվա ընթացքում, այնպես էլ 12-48 ժամ անց, անորակ սննդի ընդունումից հետո: Սովորաբար վերականգնումը լինում է մի քանի օրից, սակայն որոշ դեպքերում կարող է ձգձգվել մինչև 1 շաբաթ:

 

Թունավորման դեպքում հնարավոր է սրտխառնոց, որովայնում ցավեր և սպազմ:  Կարող է նաև դրսևորվել լուծ, իսկ ծանր թունավորումների դեպքերում նաև` դող, տենդ և արյունոտ լուծ: Ջրազրկումն ու արյունահոսությունը կարող են հանգեցնել ընդհանուր թուլության և մկանային ցավերի, իսկ ծանր դեպքերում` գլխուղեղի վնասման, կաթվածի և մահվան:

 

Պեստիցիդներն ու այլ քիմիկատները, ծանր մետաղների աղերը,  մակաբույծներն ու սնկերը, վիրուսներն ու մանրէները, դրանք բոլորն էլ կարող են թունավորում հրահրել: Մանրէները դառնում են սննդային թունավորումների հիմնական պատճառը, որովհետև դրանք կարող են շատ արագ բազմանալ: Դրա համար անհրաժեշտ է խոհանոցում միշտ մաքրություն պահպանել, ներառելով ամանեղենի, մթերքի, սարքերի համար նախատեսված դարակները: Սննդի պատրաստումը կատարել շատ բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում, որպեսզի մանրէները ոչնչանան: Սննդի պատրաստումից առաջ և հետո ձեռքերն օճառով լավ լվանալ: Այս կանոնների պահպանման դեպքում, միկրոօրգանիզմների ոչնչացումը կհասցվի նվազագույնի:

 

Սննդային թունավորումների կանխարգելման կանոններն են.

 

  • օգտագործել շատ հեղուկ, ոչ միայն կաթնամթերք, սուրճ կամ գազավորված ըմպելիքներ:
  • հրաժարվել քաղցր ըմպելիքներից, ավելի շատ աղ (էլեկտրոլիտներ) օգտագործելով:
  • օգտագործել պաքսիմատ (հացից պատրաստված, առանց քիմիկատների), այն ներծծում է թունավոր նյութերը:
  • օգտագործել ակտիվացրած ածուխ (15-20գ), այն պետք է ջրով խմել (200գ), իսկ եթե այս միջոցը կես ժամվա ընթացքում չի օգնում, նորից ընդունեք, մինչև արդյունքի հասնելը,
  • սխտոր օգտագործել, քանի որ այն մաքրում է աղիները և ոչնչացնում հիվանդածին մանրէներն աղիների ստորին հատվածում,
  • *ուտելուց հետո 1 բաժակ կոճապղպեղից պատրաստված թեյ խմել, մարսողության լավացման համար, այն կօգնի ազատվել սրտխառնոցից ու այրոցից:
  • 0,5 բաժակ սոյայի յուղի մեջ կաթեցնել 3 կաթիլ սխտորի յուղ. խառնուրդն օգտագործել որովայնի մերսման համար, ուտելուց հետո:
  • 1 բաժակ ջրի մեջ ավելացնել 3-4 կաթիլ դաղձի բնահյութ (էսենցիա) և խմել յուրաքանչյուր ժամը մեկ: Կարելի է օգտագործել նաև դաղձի, երիցուկի և քեմոնի խառնուրդով պատրաստված թուրմ, օրական 2 անգամ:
  • 1 բաժակ տաք ջրի մեջ ավելացնել 1 ճաշի գդալ կիտրոնի հյութ կամ խնձորի քացախ և ընդունել ուտելուց առաջ:

Հեղինակ. Նարինե Ավետիսյան
Սկզբնաղբյուր. Առողջապահության լրատու 8-9.2012
Աղբյուր. med-practic.com
Հոդվածի հեղինակային (այլ սկզբնաղբյուրի առկայության դեպքում՝ էլեկտրոնային տարբերակի) իրավունքը պատկանում է med-practic.com կայքին
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Հայաստանը սրտի խնդիրներ ունեցող երեխաների բուժման ոլորտում կարող է դառնալ տարածաշրջանային կենտրոն
Հայաստանը սրտի խնդիրներ ունեցող երեխաների բուժման ոլորտում կարող է դառնալ տարածաշրջանային կենտրոն

Հայաստանի նախագահ Սերժ Սարգսյանն մայիսի 29-ին, ընդունել է ԱՄՆ «Կազմակերպությունների ազգային էթնիկ կոալիցիայիե (ԿԱԷԿ) նախագահ Նասեր Կազեմինիին...

Միջազգային վեհաժողով` ֆակուլտետի 50-ամյակի առիթով
Միջազգային վեհաժողով` ֆակուլտետի 50-ամյակի առիթով

Շնորհիվ նորագույն տեխնոլոգիաների ներդրման, գերժամանակակից եղանակների կիրառման, աշխարհում մեծ առաջընթաց է ապրել ստոմատոլոգիան իր բոլոր դրսևորումներով: Խոսքն այն ամենի մասին է...

Առանց ծխախոտի համաշխարհային օր
Առանց ծխախոտի համաշխարհային օր

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության անդամ երկրները մայիսի 31-ը նշում են «Առանց ծխախոտիե համաշխարհային օրը: ԱՀԿ-ի կողմից այս օրը նշվում է1988 թվականից, 2000-ից` նաև Հայաստանում..

Պոլինոզ
Պոլինոզ

Ինչպես ազատվել ծաղկափոշու հանդեպ ալերգիկ ռեակցիայից: Այս տկարությունը սկսվում է գարնան կեսերին և երբեմն «չի հեռանում» մինչև աշուն: Պոլինոզն ալերգիայի առանձնահատուկ տեսակն է, առաջանում է ծաղկող...

Ալերգոլոգիա
Քնի անբավարարությունը կարող է դիաբետ հրահրել
Քնի անբավարարությունը կարող է դիաբետ հրահրել

Քնի անբավարարությունը կարող է հանգեցնել 2-րդ տեսակի շաքարային դիաբետի զարգացման ռիսկի բարձրացման: Այսպիսի արդյունքներ են գրանցել հետազոտությունները, որոնք անցկացրել են Բոստոնի Բրիգեմ հիվանդանոցի բժիշկները...

ԼՈՒՐԵՐ: Ներզատական համակարգ ԼՈՒՐԵՐ: Քուն, քնի խանգարումներ
ԱՄՆ-ում հետազոտել են հայերի ԴՆԹ-ն
ԱՄՆ-ում հետազոտել են հայերի ԴՆԹ-ն

Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականներն ուսումնասիրել են այն հայերի ԴՆԹ-ն, ովքեր վերապրել են 1988-ի ավերիչ երկրաշարժը և պարզել, որ  հետտրավմատիկ սթրեսային խանգարումները (ՀՏՍԽ) հրահրված են գեների որոշակի հավաքագրումով...

ԼՈՒՐԵՐ: Գենետիկա
Կոկսարթրոզ. պատճառներն ու ախտանիշները
Կոկսարթրոզ. պատճառներն ու ախտանիշները

Կոկսարթրոզը կամ  կոնքազդրի  հոդի ձևախախտված արթրոզը հոդերի ամենատարածված պաթոլոգիաներից մեկն է: Այն  ուղեկցվում է հոդի կառուցվածքի և ֆունկցիայի  խանգարմամբ...

Վնասվածքաբանություն և օրթոպեդիա
Էնդոմետրիոզ
Էնդոմետրիոզ

Էնդոմետրիոզն գինեկոլոգիական ամենատարածված հիվանդություններից մեկն է: Դրանով տառապում է վերարտադրողական տարիքի կանանց մոտ 25%-ը: Դրա հետ մեկտեղ, այս հիվանդության ախտանիշները բավական աղավաղված ու տարբեր են, քանի որ կանայք...

Պերինատոլոգիա, մանկաբարձություն և ուրո-գինեկոլոգիա
Անկողնային ռեժիմով հիվանդի խնամքը
Անկողնային ռեժիմով հիվանդի խնամքը

Ինչ պետք է իմանալ և ինչպես խնամել, եթե հարազատներից մեկը հիվանդ է և ստիպված է երկար ժամանակ անկողնային ռեժիմ պահպանել...

Կանխարգելում և բուժում տանը
Ինչպես հանել նյարդային լարվածությունը
Ինչպես հանել նյարդային լարվածությունը

Նյարդային լարվածությունն այն խնդիրներից մեկն է, որն ամբողջ կյանքում ուղեկցում է մարդուն: Նյարդային լարվածության դեպքում նվազում է աշխատունակությունը, դրսևորվում է անտարբերության և անելանելիության զգացողություն...

Հոգեկան առողջություն Ես
Կալիումի ազդեցությունը մարդու օրգանիզմի վրա
Կալիումի ազդեցությունը մարդու օրգանիզմի վրա

Կալիումը մարդկային օրգանիզմի նորմալ գործառնության համար անհրաժեշտ կարևոր տարրերից մեկն է: Այն մասնակցում է փոխանակության շատ գործընթացներին, պատասխանատու է ջրա- և թթվա-հիմնային հավասարակշռության համար...

Վիտամիններ և միներալներ
Ի՞նչ է երջանկությունը և ի՞նչն է խանգարում մարդուն լինել երջանիկ
Ի՞նչ է երջանկությունը և ի՞նչն է խանգարում մարդուն լինել երջանիկ

Ուրախություն երբեմն պարգևում են նաև մանր, աննշան իրադարձությունները: «Մարդը ծնվել է երջանկության համար, ինչպես թռչունը` թռչելու համար»: Արդյո՞ք, երջանկությունը մեզ տրված է «ըստ ճակատագրի», թե՞...

Հոգեկան առողջություն
Չիչխան. ոսկե ծառ երկարակեցության համար
Չիչխան. ոսկե ծառ երկարակեցության համար

Չիչխանի կամ ոսկե ծառի պտուղները, ինչպես ժողովուրդն անվանում է, հատկապես օգտակար են գարնանային ավիտամինոզի ժամանակ: Շնորհիվ վիտամինների,  կենսաբանական ակտիվ նյութերի և միկրոտարրերի պարունակության, չիչխանը օրգանիզմի վրա ընդհանուր...

Սնունդը և առողջությունը Դեղաբույսեր Կանխարգելում և բուժում տանը
Համաճարակային հիվանդությունների պատմությունից
Համաճարակային հիվանդությունների պատմությունից

«Սև մահվան» զոհերի 1347թ. կատարված ԴՆԹ  վերլուծությունն ապացուցեց, որ մարդկության պատմության մեջ այդ հսկայածավալ համաճարակի հարուցիչը Yersinia pestis մանրէի  երկու տարբեր շտամներն էին...

Վարակաբանություն Պատմության էջերից
Ինչո՞ւ են որոշ մարդիկ ծնվում առանց մատնահետքերի
Ինչո՞ւ են որոշ մարդիկ ծնվում առանց մատնահետքերի

Իսրայելցի գիտնականները պարզել են, թե ինչու են որոշ մարդիկ ծնվում առանց մատնահետքերի: Պատճառը հազվադեպ գենետիկ մուտացիան է, հաղորդում է Rosbalt-ը...

Դեպքեր, բացահայտումներ

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ